Justin Reinir Croes (1990, Oranjestad Aruba) is een Caribisch/Arubaanse multidisciplinaire kunstenaar die in 2014 naar Nederland kwam om een ​​carrière in de kunst na te streven. 

Na eerst te zijn afgestudeerd aan het Sint Lucas in Boxtel behaalde hij daarna zijn Bachelor in Fine Art aan St. Joost School of Art & Design in ’s Hertogenbosch. Naast het behalen van zijn diploma won Justin ook de ‘Jheronimus Atelierprijs 2022’:

“We zijn onder de indruk van zijn enorme gedrevenheid, grote netwerk en ambitie. Uit het feit dat hij ook buiten de academie bij meerdere projecten betrokken is en hier vaak zelf initiatiefnemer in is, blijkt een ondernemende houding. Zijn afstudeerwerk, waarin hij de pre-koloniale geschiedenis van Aruba onderzoekt vanuit een verlangen zich thuis te voelen, maakte indruk omdat het zowel in vorm en inhoud sterk tot uiting komt. Verbinding staat in het werk van Justin centraal en dit weet hij in beeld en woord goed over te brengen.

“¿Quién soy? Wie ben ik? Who am I? Ta ken mi ta?”

Dit is een vraag die Justin zichzelf vaak stelt. Het maken van kunst verlicht deze existentiële gedachte, door zijn innerlijke toestand te vertalen naar het fysieke. Geïnspireerd door de menselijke conditie, de natuur, de cultuur van Aruba met zijn oude en hedendaagse iconografie, en zijn eigen wortels.

Zijn manier van creëren is gevarieerd; van digitale kunst, animatie, schilderen, tekenen, sculpturen en performance. Daarbij experimenteert hij met natuurlijke materialen uit zijn culturele erfgoed. Deze hebben een diepgaand effect, uit het verleden en het heden, zoals maïs (wordt wereldwijd gegeten) en annatto (een heilig materiaal en kleurstof voor levensmiddelen).

Het doel van Justin is om opnieuw contact te maken met de geest van zijn voorouders om zijn existentiële crisis, waarmee hij sinds zijn geboorte worstelt, te verzachten. Maar ook om anderen te dekoloniseren, te genezen en te inspireren zichzelf te zijn.

justinreinircroes.com