Els Kocken

Els Kocken woont en werkt in Amsterdam, sinds haar 27 jaar werkzaamheden in ontwikkeling-, en noodhulp programma’s in Afrika, Latijns-amerika , het Midden-Oosten en Azie. Zij is antropologe en beeldende kunstenaar. Met de fotoacademie (2013-2016) afronding heeft zij zich vooral op schilder- en grafische kunst toegelegd.

Kocken’s antropologie achtergrond en visie op ervaringen uit het verleden zijn terug te zien in veel van haar werk. Het concept “No condition permanent” en de kracht van verandering in het vinden van nieuwe perspectieven , zijn een rode draad in haar denken en creaties .
In deze tijd waar feiten en waarheden van korte validiteit blijken te zijn, onderzoekt zij de tolerantie van haarzelf en anderen voor voortdurende verandering. Aan de andere kant komt uit de kracht van verandering ook vaak onvoorspelbare vernieuwing en ontwikkeling. Deze reflecties staan centraal in Kocken’s visuele kijk op de mindset van mensen, en de expressie in hun handen, hoofd, en gestalte.

Gedurende de laatste maanden van beschouwingen over CoVID maatregelen, is zij gaan onderzoeken hoe verschillende belanghebbenden in de pandemie, wetenschappers, politici, non-vaccinated, en zakenlieden, zich een houding geven in de media.
De naam Ceci n’ect pas un complot refereert naar een Belgische documentaire over de validiteit van essentiele vragen stellen Opvallend was de intensiteit in handgebaar gebruik door de geïnterviewden. Gefascineerd door het bewegen van handen in discussie voering, fotografeerde zij dezen van meerdere COVID gerelateerde TV documentaires en andere media. Het werd een inspiratiebron voor het maken van houtsnedes en multimedia prints. Met het uit-hun-context en abstraheren van gebaren in 2D grafische prints en later in papier beeldjes, krijgt eerder herkenbaar dialoog een nieuw perspectief.

elskocken.nl