Alexandra Fraser

playing periperies

multidisciplinaire kunstenaar geïnteresseerd in
belichaming, hedendaags feministisch onderzoek en virtuele ruimtes
verkennen door middel van
maken, spelen, optreden en meeslepende ervaring

Alexandra’s studio is in Antwerpen, België. Ze heeft haar werk in internationale solotentoonstellingen gepresenteerd en is te zien geweest in publicaties en groepstentoonstellingen in heel Europa. Haar studies omvatten een bachelordiploma in geesteswetenschappen, een basisdiploma aan de Bristol School of Art (VK) en een master in beeldende kunsten aan Sint Lucas, Antwerpen (BE). Ze werkt graag samen aan internationale en interdisciplinaire projecten, waaronder immersieve installaties, performance, community art-projecten en residenties. Ze verdiept haar artistieke praktijk door les te geven, te schrijven en actief deel te nemen aan de Belgische culturele sector.

Alexandra gebruikt een breed scala aan mediums om lichamelijkheid, vlees, seksualiteit en objectificatie te onderzoeken. Alexandra’s kunst is een viering van het lichaam als een plek van verzet en mogelijkheden. Ze gelooft dat kunst de kracht heeft om dominante narratieven uit te dagen en nieuwe manieren te creëren om onszelf en onze wereld te begrijpen. Haar werk weerspiegelt deze overtuiging door haar provocerende benadering van thema’s van cyberfeminisme en belichaming. Ze onderzoekt concepten van macht en sensualiteit die impliciet aanwezig zijn in de representaties van vrouwen. Ze zoekt en viert alternatieve middelen van belichaming.

Haar installatie-, performatieve en collaboratieve werken focussen op het lichaam in de ruimte en alternatieve manieren van communiceren. Met haar werk wil Alexandra een ruimte creëren voor dialoog en onderzoek rond kwesties als gender, seksualiteit en identiteit. Ze wil nieuwe situaties voor intimiteit creëren en nadenken over hedendaagse trends van isolatie. Ze kijkt naar de rol van het vrouwenlichaam in de samenleving, waarbij ze die op bedden en in kleine ruimtes heeft geplaatst, ze in meubels heeft veranderd en ze heeft gebruikt om een virtuele vrouw te belichamen.

Ze verwerkt vaak interactieve elementen in haar installaties en nodigt kijkers uit om met het werk bezig te zijn. Werkend in de ruimtes tussen persoonlijk en politiek, virtueel en materieel, probeert Alexandra het publiek direct te confronteren door middel van performatief en interactief werk. Haar werk kenmerkt zich door een gevoel voor experiment en speelsheid. Ze verlegt graag de grenzen van wat mogelijk is met de door haar gekozen materialen, om zo een gevoel van desoriëntatie en subversie te creëren.

alexandrafraser.eu